Çocuk ve Ergen Danışmanlığı

Çocuk dünyaya geldikten sonra başlayan fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal olarak sürekli bir değişim hali vardır. Çocuk kendi içinde ve çevresinde oluşan bu değişime uyum sağlama çabası içerisindedir. Çocuk Danışmanlığı, bu değişimlere ayak uyduramayan, davranışlarında veyahut da duygularında psikolojik güçlükler, sorunlar yaşayan çocuklara yardımcı olabilmek için uygulanan teknik ve metotları kapsar.

Çocuklar, biyolojilerine, mizaçlarına, kardeşleri ile arasındaki sıralamaya, yetiştiği aile ortamına, yetiştiriliş tarzına ve içinde bulundukları topluma bağlı olarak birbirlerinden farklı kişilikleri oluşur. Bu birçok zaman ebeveynliği komplike hale getirir ve her çocukta ailenin çocuk yetiştirme tecrübesi yenilenir ve artar. Kimi zamanlar çocuğun ne düşündüğü ne yaşadığı, neden davranış ve tutum değişikliğine gittiğini anlamak güçtür. Bazen aileler çocuklarına çok yakın oldukları veya tecrübesizlikleri nedeniyle onların davranışlarındaki farklılıkları her zaman fark edemezler. Çocuğun doğru değerlendirilmediği ve anlaşılmadığı bu durumlarda, çocukla ve aile arasında problemler meydana gelebilir. Çocuğun bireysel gelişimsel problemlerinin yanısıra, ailesiyle yaşadığı ilişkiler, yaşadığı travmalar, anlamlandıramadığı durumlar, düzenleyemediği duygular için bir uzmandan yardım alarak çocuğun, çocukluk problemlerini yetişkinliğe aktarmadan çözümlenmesi sağlanır.

Ergenlik ise büyümenin en hızlı gerçekleştiği dönemlerden biri olan ve aynı anda fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal gelişimin yanısıra hormonal açıdan birçok değişiklikle karşı karşıya kalan gencin, çocukluktan yetişkinliğe geçiş köprüsünde sıkışan ve kendini bulmaya çalışan gencin kimlik bulma sürecinin bir yansımasıdır. Bu dönemde yaşanan problemlerde ergenlere destek verecek çalışmalara ise Ergen Danışmanlığı denir.

Çocuğun okul öncesi ve okul dönemlerinden sonra ergenliğe geçiş döneminde ruhsal ve fiziksel olarak yaşadığı hızlı değişimin yanısıra, sosyal ortam değişiklikleri, okul arkadaşlıkları ile birlikte problemler farklılaşmaya başlar. Ergendeki değişimle birlikte ebeveynlerin uyumu ve anlayışı da bir o kadar önemli ve sağlıklı bir ruh sağlığı açısından belirleyici faktördür. Ergenlik sürecinde ele alınan sorunun tedavisi ve altında yatan nedenlerin çözüme ulaştırılabilmesi için ebeveynlerinde sürecin bir parçası olarak katkı sağlaması gerekebilir. Çocuk ve Ergenle yapılan seansların haricinde, ebeveynler ile zaman zaman ayrı zaman zaman birlikte yapılan görüşmelerle, psikoeğitimden geçilerek aile bilinçlendirilirler. Çocuk ve Ergen danışmanlığında sorun odaklı çalışılabildiği gibi güçlü ve sağlıklı kişilik gelişimine destek olunması amacı ile güçlendirici ve destekleyici takiplerde yapılabilmektedir.

Çocuğunuzun Desteğe İhtiyacı Olduğunun Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarımızın gelişimlerinde ve davranışlarında bir problem olup olmadığını anlamak için aşağıda belirttiğimiz maddeleri inceleyebilir veya 0507 458 55 77 nolu telefonumuzu arayarak, durumunuzu belirtebilir ve bir ön görüşme yapabilirsiniz.

Çocuk gelişim (fiziksel, bilişsel, duygusal, sosyal) problemler yaşıyorsa,

Yemek yemiyor veya yediklerini çıkarıyorsa,Gece uykusu devamlı bölünüyor ve korkarak uyanıyorsa,

Tuvalet alışkanlığı kazanmadıysa veya tuvalet alışkanlığını geriye sardırdıysa,

Özbakım becerilerini yerine getiremiyorsa,

Kurallara uymakta zorlanıyor, sınırlara tahammül etmiyorsa,

Hırçınlaşmış, sık sık tepkisel, saldırgan davranışlarda bulunuyorsa

Akranlarıyla oynamıyor, sosyal ortamlara girmiyor ve göz teması kurmuyorsa,

Boşanma, taşınma, kaza, kayıp, vefat, ayrılık gibi ruhsal travmaya sebep olabilecek durumlar yaşamışsa,

Ebeveynlerinden olmadan hareket edemiyor, aşırı bağımlı olması ve yokluğunda yoğun kaygı yaşıyorsa,

Ebeveynleriyle arasında güvenli bir bağ oluşmamış olması durumunda,

Arkadaşlık ilişkileri kurmakta zorlanıyor, sosyal fobi veya selektif konuşmazlık belirtileri göstermesi halinde,

Dikkatini yaşının gerektirdiği ölçüde toparlayamıyor, aşırı hareketlilik gösteriyorsa

Kendine, kardeşine ve başkalarına zarar verme eğilimi gösteriyorsa,

Kardeş kıskançlığını yoğun yaşıyorsa,

Aşırı kaygı, endişe ve korku belirtileri gösteriyorsa,

Fobi veya fobileri oluşması halinde

Sık sık huzursuz yaşıyor veya bulunduğu ortamda huzursuzluk çıkarıyorsa,

Aşırı stresli davranıyorsa, tırnak yeme gibi davranışlar sergiliyorsa,

Akademik başarı ve sınav-performans kaygıları yaşıyorsa,

Duygularını ifade etmekte zorlanıyorsa, aşırı utangaç hareket ediyorsa,

Özgüveninin zayıf, özbenlik algısının olumsu olması durumunda,

İhmal veya istismar ihtimali varsa,

Televizyon, Tablet, Telefon bağımlılığı varsa,

Yalan söyleme ve izinsiz alma davranışları varsa,

Sigara, alkol veya başka bir madde bağımlılığı ihtimali varsa,

Okul fobisi oluştuğu için okula gitmek istemiyorsa,

Okuma ve yazması geciktiyse,

Anne ve babanın boşanma süreçlerinden olumsuz etkilendiyse,

Genel olarak neşesiz ve içe kapanık bir halde ise,

Burada belirtilen bu maddelere benzer durumlar, akranlarına göre farklılıklar, normal davranışlarına göre abartılı durumlar oluşması halinde bir uzmandan yardım almanızda fayda bulunmaktadır.

Çocuk ve Ergen Danışmanlığında Uygulanan Yöntemler

Çocuk iç dünyasındaki korkuları, kaygıları, çatışmaları kendilerini tam ifade edemedikleri için konuşarak değil oynayarak dışa vurur. Yani çocuk dili ile değil oyuncakları ile konuşur. İşte oyun ve oyuncakları kullanarak çocukta görünen problemleri çözen yaklaşımlar oyun terapisi olarak adlandırılır.

Oyun terapisinin tek çeşidi yoktur. Oyunun oynandığı ortama, oyunda kullanılan oyuncaklara, oyun esnasında terapistin yaklaşım şekline bağlı olarak oyun terapisi yöntemleri değişir. Başvurduğunuz uzmanın aldığı eğitime ya da çocuğunuzun ihtiyacına göre bu oyun terapisi ekollerden birini kullanacaktır. Oyun Danışmanlığında, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Filial Terapi, Deneyimsel Oyun Terapisi, Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi, Gelişimsel Oyun Terapisi, Adlerian Oyun Terapisi, Psikodinamik Oyun Terapisi olarak adlandırılan çalışmalar uygulanır. Ayrıca masal terapisi, sanat terapisi, kum terapisi, kukla terapisi, lego terapisi olarak ifade edilen yaklaşımlar da kullanılabilir.

Çocuğun duygu ve düşüncelerini daha iyi anlayabilmek, iç dünyasını keşfedebilmek için psikolojik testler ve ölçekler uygulanabilir. Mutlaka uzman kişilerce yapılması gereken psikolojik testler ve ölçekler titizlikle uygulanarak klinik bulgular ile karşılaştırılır. Sonuç olarak olası psikolojik sorunlar belirlenerek uygun tedavi planı saptanır ve psikolojik sorunların önüne geçilmesini sağlayıcı tedavi süreci başlatılır. Eğer sizin de 0-18 yaş aralığındaki çocuğunuzun günlük hayatını, ruhsal ve bedensel gelişimini, okul başarısını ve diğer insanlarla ilişkilerini olumsuz etkileyebilecek duygusal ya da davranışsal belirti veya belirtiler bulunuyorsa bir uzmana başvurabilirsiniz.

Çocuğun ergenlik sürecine yaklaştığı dönemlerde, kendini ifade edebilecek yaş dönemine geldiğinde ise farklı terapi yöntemleri kullanılabilir. Ergenlik dönemi ile birlikte Çocuk Odaklı Aile terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi gibi ekollerden yararlanarak problem çözüme kavuşturulmaya çalışılır.

Çocuk ve Ergen Testleri:

Çocuk ve Ergenlere yönelik yapılan testler hakkında daha detaylı bilgi almak için Testler ve Ölçekler Sayfamıza bakınız:

Gelişim Testleri

AGTE

Denver 2 Gelişim Testi

Peabody Resim Kelime Testi

Bender-Gestalt Görsel Motor Algı Testi

Metropolitan Okul Olgunluğu Testleri

Koppitz İnsan Çizim Testi

Porteus Labirentler Testi

OKHT (Okula Hazırlık Testi)

Kent EGY Testi

Gesell Gelişim Figürleri Testi

Dikkat Testleri

Moxo d-CPT Dikkat Performans Testi

Frostig

Bender Gestalt Algı Testi

Benton Görsel Bellek Testi

Burdon Dikkat Testi

Frankfurter Dikkat Testi

Zeka Testleri

R.b Cattel Testi 2A ve 3A

Projektif Testler

CAT Çocuklar İçin Algı Testi

Tat (Ergen ve Yetişkin Kişilik Ve Algı Testi)

Louisa Duss Psikanalitik Hikayeler Testi

Beier Cümle Tamamlama Testi

Bir İnsan Çiz Resim Analizi

Bir Aile Çiz Resim Analizi

Bir Ağaç Çiz Resim Analizi

Bir Ev Çiz Resim Analizi

Hızlı iletişim
  • 03323244401
  • 05074585577
  • yakamozailedanismanlik@gmail.com
İletişim Formu
Hızlı iletişim